2016. júl 25.

Egy hét profi amatőrként

írta: Rehlaci
Egy hét profi amatőrként

Sokat mosolyogtam az edző nyári programján, a héten viszont úgy döntöttem kipróbálom. Nem 100 százalékban azt amit küldött, de alapjában véve a koncepciót akarom megnézni. Ez az eredeti terv:

capture1_2.JPG

Én viszont ezt fogom megcsinálni, mert ez jobban testhez áll:

capture2.JPG

Hétfő:
1 óra laza futás alapozópulzuson. Ma volt az első munkanapom a szabi után, úgyhogy egész nap remekül éreztem magam. Meló után aztán takarítottunk, és még bevásároltunk is, így este majdnem kilenckor volt csak időm nekiindulni. Az idő szuper volt, mindössze 27 fok. Az eleje nehezen ment, főleg a gyomrom miatt. Kellett nekem kefirt enni a bolt után. Az első kör után viszont már teljesen jól esett a futás, és egyre gyorsultam is. Aztán 10 kilométernél beütött a krach. Olyan szinten megindult a hasam, hogy háromszor is meg kellett állnom visszatartani. És ez pont megint a legtávolabbi pontnál otthonról. Innentől a futásra már nem figyektem, csak hogy a záróizmok továbbra is zárjanak. 12 kilométer 1 óra 2 perc alatt. Aztán nagy megkönnyebbülés otthon.

Kedd reggel:
50 perc laza a végére gyorsulva. Éjjel későn feküdtem le és nem is aludtam túl jól, de reggel 6 kor már keltem és friss voltam. Ettem 3 fügét aztán indulás is. Alapban nem szeretek reggel futni, most is főleg az eleje nehézkesen ment. Viszont tetszett ahogy a hegyek mögül pont kelt fel a nap, szép látvány volt, meg a levegő is friss volt. A tempó alapozópulzuson valahol 5 perc körül volt, illetve a végére szépen becsúszott 5 perc alá. A 8. kilométertől viszont megint becsikart a hasam, nem annyira durván mint tegnap, de a végét megint csak nem élveztem annyira. 50 perc kerek 10 kilométer lett. Egész jó érzés volt, a napom minden esetre sokkal frissebben indult a szokásosnál.

Kedd délután: 
20 perc laza, 10x100m, 6x200m gyors, 3x400m gyors, 6x200m gyors. A reggeli futás után semmivel nem voltam fáradtabb mintha nem futottam volna. Tehát eddig jó. A bemelegítés is simán ment, pont 5 perces tempóval. Egyedül a cipő nem volt kényelmes. Mostanában megint az Adidasban futok, mert rövidebb távokra teljesen jó, azonban most megint szorított. Legközelebb a Freeben megyek a stadionba. A bemelegítés meg a 10x100 méter gyorsan lement és jöhettek a tempók. Most figyeltem, hogy ne fussam túl, olyan 3:10-es tempóval futottam és teljesen jól esett. Az összes tempót stabilan hoztam. Köztük sétáltam 150 métert. A 400-as tempókat 3:30 körül futottam, és ezek estek a legjobban. Teljesen felpörögtem. A második 200-as tempókat sokal könnyedébben futottam 3 perc körüli tempóval. Az edzés összesen picit több mint egy óra lett, 11 kilométerrel. Este még nyújtás és SMR.

Szerda:
40 perc laza, majd 20x100m. Valamit benyaltam. A gyomrom nagyon rendetlenkedik és nem is voltam túl jól egész nap. A szokásosnál picit korábban, már negyed hétkor elmentem futni. A nap még eléggé tűzött, ennek megfelelően a tempóm is picit lassabb volt a szokottnál. Két kört futottam lazán, ez pont 8 kilométer volt, 42 perc. Maradt még a 20x100 méter tempó. Ezek eléggé lefárasztottak, de azért bírtam. Összesen 11 kilométer lett a mai edzés. Hazamentem, ettem és onnantól szarul vagyok. Szar a gyomrom és nem is vagyok túl jó erőben :-(

Csütörtök:
Reggel kellett volna 50 percet futnom. Nem voltam túl jól, tehát kihagytam. Nap közben is morgott a gyomrom, és elég jól fel is voltam fujódva és nem mertem rendesen enni sem. Délután ennek ellenére lementem a stadionba. A program: 20 perc laza, 12x100 m, majd tempó: 2x300m, 600m, 1200m, 600m, 2x300m. Az evés elmaradását eléggé éreztem. Már a bemelegítés sem esett túl jól. A 12x100 méterben meg konkrétan majd meghaltam. Aztán nekiindultam a tempóknak. Most szigorúan 3:45-3:55 közötti tempóban futottam, nem akartam túlterhelni magam. Be is jött a taktika mert a második 300 után teljesen jól éreztem magam. A többi tempót is teljesen jól hoztam, összesen a mai edzés 10 kilométer lett. Kár hogy a reggeli kimaradt.

Péntek:
1 óra laza. Végre kezd rendbejönni a gyomrom. Legalább is ma már nem morgolódott annyit és tudtam rendesen enni is. Este Kalamatában azonban picit szkeptikusan indultam futni. A lábaim be voltak állva. A tegnapi tempók után elfelejtettem nyújtani, ami most megbosszulta magát. Az első kilométerek elég nehézkesen mentek, de végre legalább a gyomrom jó volt. A meleg miatt elég sokszor megálltam az ivókutaknál inni, ami legalább a beállt lábakon is lazított. A cipőfűzőm viszont ma valamiért botrányos volt. Hatszor álltam meg cipőfűzőt kötni. Ezzel valamit kezdenem kell mert egyre több gondom van vele. A végére aztán 1 óra alatt majdnem 12 kilométert futottam. Holnap tempó, már várom.

Szombat:
40-45 perc tempó. Az ebéd annyira jól sikerült, hogy utána rendesen be is aludtam vagy két órát. Az esti strandolás szerencsére helyrerakott és frissen indultam a stadionba a tempóra. 2,5 km bemelegítés után azonban hazajöttem. Megint a hasam. Bár direkt elmentem edzés előtt wc-re, de mielőtt nekiindultam volna a temó résznek olyan erős inger jött rám, hogy a stadion wc-ig sprinteltem.Mivel azonban nem volt papír, így inkább hazatekertem. Sajnos tehát a tempó elmaradt.

A héten megpróbáltam koncepciót, de sajna a gyomrom miatt nem teljesen tudtam végigcsinálni. El nem tudom képzelni miért rendetlenkedik, de komolyan idegesít.A sok kicsi elv amúgy tetszik, de nekem még szoknom kell. Főleg a tempós edzések utáni nap megy nehezebben, bár ezt betudom annak is, hogy eddig ennyi tempós edzést még soha nem csináltam. A reggeli futás is sokkal jobban tetszett mint vártam. Jövő héten sajanos biztosan nem fogom tudni megcsinálni a teljes tervet, de agusztusra megtartom annyi változtatással, hogy a hétfői és kedd reggeli lazát összevonom egy hétfői hosszúra, illetve a szombati tempót el kell kezdenem emelni, mert október bizony vészesen közeleg. Kezdem elhinni, hogy a Sparon meglehet a 3 óra! 

 

Szólj hozzá

Görögország Athén Futás Futóedzés Rehlaci Kalamata Edzésnapló