2016. jan 27.

Pulzusmérő teszt: Polar H7 vagy Scosche Rhythm+

írta: Rehlaci
Pulzusmérő teszt: Polar H7  vagy Scosche Rhythm+

Mióta komolyabban elkezdtem futni azóta folyamatosan mérem a pulzusomat. Egészen tavaly májusig telefonnal edzettem amin az Endomondó futott. Ehhez volt kapcsolva egy Polar Bluetooth-os pulzusmérő, még a régebbi modell nem pedig a Bluetooth smart-os. Működött rendesen és szépen, de gyakolratilag hetente megevett egy elemet. Szerencsére találtam Kínából 50 elemet kb 5 euróért, úgyhogy legalább sokba nem került. 

Májusban megajándékoztam magam egy Polar M400-as órával, amihez járt az új H7-es pulzusmérő is. Ennek már végre szépen bírta az eleme, és pontosan is mér. Ekkor már Ageliki is futott, így buzdításként őt is megajándékoztam egy szép fehér női változattal. Engem igaziból nem zavart a pulzuspánt, de Ageliki nem találta túl kényelmesnek és rágta a fülem, hogy van-e alternatíva. Pont ekkor jött ki a Garmin FR235 aminek beépített optikai pulzusmérője van, és elég jó kritikákat olvastam róla. Viszont probléma hogy el kell hozzá adni a Polar órát, mert minek kettő, valamint télen problémás a mérés, mert ahhoz hogy mérje a pulzust nem lehet ruha fölé venni.

Aztán végül találtam Bluetoothos optikai szenzorokat is: A Scosche Rhythm+ és a Mio Link között választhattam, megint csak kritikat olvasva a Scosche Rhythm+ lett a nyerő. Nem volt olcsó, 90 euró, de a feleségem boldogsága minden pénzt megér.

Ma végre kipróbáltam mennyire is pontos, és mennyire igazak az olvasott kritikák. Lássuk az én tesztemet:

A két versenyző:

Scosche Rhythm+ : Optikai szenzor, alkarra és felkarra is rögzíthető. Teljesen kényelmes viselet.

Polar H7: A klasszikus mellkaspántos pulzusmérő, megbízható és pontos.

A teszt: Feltettem mindkét pántot. A Polárt a mellemre, a Schoche-t a jobb kezemre. A bal kezemen az én órám, a jobb kezemen Ageliki órája. Egyszerre indítottam mindkettőn egy sima futást.

Bemelegítőfutás:

Kb 4 kilométert futottam egyenletes tempóval, olyan 144-145-ös stabil pulzuson, közben figyelve mindkét kezemen az órákat. Jó hülyén nézhettem ki. A H7 stabilan hozta a várt eredményt, lassan emelkedett a pulzus aztán beállt stabilra. A Scoche viszont valamivel lassabban követte a pulzusemelkedést, és az elején valamiért dobott is egy szerintem teljesen fals 170 fölötti pulzuseredményt is. Utána ahogy stabilizáltam a tempót a két pulzusmérő majdnem teljesen ugyan azt mutatta. Eddig tehát jó:

10 x 250 méter tempó emelkedőn:

Egy kb 250 méter hosszú enyhe emelkedőn tempóztam fel és sétáltam illetve kocogtam vissza. Itt már érezhető volt a két technológia közti különbség. A diagrammon is remélhetőleg látható, a Schoche picit magasabb értékeket hozott ki. Próbáltam futás közben is figyelni, és azt tapasztaltam, hogy a Schoche lassaban érzékelte a pulzusváltozásokat, és picit mindig a H7 mögött volt. Amikor visszafelé kocogtam ott is a pulzus picit lassabban ált vissza a normálisra. A H7 itt egyértelműen jobb volt.

Levezetőfutás:

Kb 800 métert kocogtam, hogy egy picit kipihenjem a tempókat. Itt is jól látszik, hogy a H7 egyenletesen mérte a pulzusomat, míg a Schoche megint bedobott egy fals emelkedést aztán viszont ugyan azt hozta mint a H7.

2 x 400 m tempó majd 800 m tempó:

Itt teljesen sík terepen futottam 2 x 400m tempót, majd kb 800 métert egyenletes, 160 körüli pulzussal. Mindkét teszten stabilan ugyan azt mérte mindkét pulzusmérő.

Konklúzió

A Schoche meglepően jól teljesített. Én mint írtam az alkaromon viseltem, ami teljesen kényelmes volt. Szinte nem is éreztem hogy rajtam van, ellentétben a mellkaspánttal. Pontosség szempontjából szerintem az a helyzet vele, hogy a gyors változásokra lassabban reagál és hajlamos picit túlmérni ilyenkor. Ez teljesen egyezik azokkal a véleményekkel amiket olvastam mielőtt megvettem, így nem volt csalódás. Amint azonban stabilizálódik a pulzus a kisebb eltéréseket teljesen jól érzékeli. Bár ez egy rövid teszt volt, de jelet egyáltalán nem vesztett. Volt két teljesen fals mérése amikor biztosan túl magasat mért, de ennyi azt hiszem belefér. Pulzuskontrollos edzésekre szerintem tökéletesen megfelel, aki viszont intervallumozik is, vagy hegyen fut és pontosan mérni szeretné a pulzusát, annak továbbra is a mellkaspántos pulzusmérő a nyerő az optikai lassabb reakciója miatt. Összességében bár nem egy olcsó dolog, de aki gyűlöli a mellkaspántot annak egy működő alternatíva. Elvileg minden Bluetooth Smart és ANT+ képességű telefonnal, órával együttműködik. Jómagam maradok a jó öreg H7-nél :-)

Endomondo linkek:

H7

Schoche

Szólj hozzá

Görögország Athén Futás Chalandri Futóedzés Rehlaci Pulzusmérő teszt Polar H7 Schoche