2015. nov 17.

Fogyaszt a futás? - 2015. május 18.

írta: drAti78
Fogyaszt a futás? - 2015. május 18.

Sokat gondolkodom mostanában ezen a pulzuskontrollos futás dolgon.

Egyfelől eszem ágban sincsen feladni. Nem fogok összevissza rohangálni. Emlékszem egyszer sok sok évvel ezelőtt - még futócipőm se volt - elmentem futni. Kb. egy km után meg kellett állnom. Majdnem hánytam, és sípolva vettem a levegőt. Még jól el is szédültem. Egy kisgyerek nézett rám furcsán, és a nagymamája mondta is neki hogy"Igen. Szuszog a bácsi!" Szóval ezeket a kisgyerekeket rendszeresen kifogom, másfelől tudom, hogy ostobaság kontroll nélkül nekiindulni a világnak.

Ráadásul a pulzuskontroll miatti lassú tempó segít megelőzi a sérülést. Ebben is biztos vagyok.

Tegnap kipróbáltam, hogy a 8 km-ből az 5-t, és a 7-t gyorsítottam. A 135 alatti pulzus helyett az 5-ben 145, a 7-ben 155 alatt tartottam a pulzust, aztán vissza le 140 alá. Ma olyat érzek a lábaimban, amit régóta nem. Kicsit nehezebben mozog, érzem az izmaimat, izomláz, és reggel ólomlábak. 

Na, de fogyasztani fogyaszt a pulzuskontrollos futás vagy nem?

Egyfelől ugye van az az elmélet, amely szerint legalább 20 - 30 perces mozgás után kezd el a szervezet a zsír raktárakhoz hozzányúlni. Addig onnan nem, mert addig izomból, vagy vérből (?) vagy mittudomén honnan nyeri az energiát. Ezt eddig értem is. Még el is fogadom.

De én összesen futok 70 percet. Vagy fussak mondjuk másfél órát. Az azt jelenti, hogy összesen ebből 40-60 perc lesz "hasznos" - itt nyilván csak a fogyásról beszélek - a többi meg "csak" egészséges. Ha befejezem az edzést, abbamarad a zsírégetés is. Nincs - vagy csak minimális az - utóhatás.

Én tényleg megszerettem a futást, úgyhogy ilyen arányok mellett sem gondolkodom a váltáson, de azért ennél többet ígér a HIIT training, vagy éppen egy HOT IRON edzés. Ezek szerint az edzés után még kb. 24 órán keresztül felpörög az anyagcsere és égeti a zsírt.

Most lehet, hogy valamit nagyon benézek, de ha igazak a fent leírtak, akkor nem a legjobb sportágat választottam. Lehet, hogy csak akkor kellett volna futni, amikor már X kiló alatt vagyok, lehet, hogy teljesen rossz - vagy legalábbis nem túl hatékony - az edzésem, lehet, hogy ennyi kilóval nem is lehet HIIT traininget csinálni?

Vagy csak lehet, hogy csak túl sokat agyalok? :)

Szólj hozzá

DrAti